Perşembe, Mart 28, 2024

Modernizm Nedir? Modernizm ve Postmodernizm Arasındaki Farklar

-

Bu makalemizde Modernizm nedir sorusunu kısaca cevaplarken, sanat, edebiyat ve mimari alanlarına neler kattığını ve özelliklerini anlatacağız.

Modernizm akımı, 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarındaki kültür ve toplumdaki yeni eğilimler, siyasi gündemler, sanayicilikteki teknolojik gelişmeler ve bilimsel keşiflerle birlikte, yeni düşünme ve yaratma yöntemleri ortaya çıktı. Sanatı, tasarımı, edebiyatı ve felsefeyi etkileyen Modernizm dönemi, muazzam bir kültürel dönüşüme yol açtı.

Birinci Dünya Savaşı’nı izleyen yıllarda toplumlar, savaş sonrası dönemden uzaklaşarak sanayileşmiş ve ilerlemiştir. Şehir sakinleri (özellikle sanatçılaryazarlar ve filozoflar) farklı görüş ve inançları benimserken, şehirler hızlı bir büyüme yaşamaya başladı. Aslında modernizmin tanımı, geleneksel sanatfelsefedinedebiyat ve günlük yaşamdan uzaklaşmayı yansıtır. Ancak modernistler yeni bir Aydınlanma Çağı yaratmıyorlardı. Aslında, bu belirli düşünce tarzına karşıydılar ve hatta çoğu din‘i reddetti.

Şair Ezra Pound’un ünlü 1934 dizesi, “Yeni yap!” modernizmin ileri görüşlü yaklaşımını ve özelliklerini sembolize etmeye geldi. Tate Modern’in tanımladığı gibi, “insan yaşamı ve toplumla ilgili ideal vizyonlar ve ilerleme inancı”, modası geçmiş bir geçmişi ortadan kaldırmak ve kucaklamak anlamına geliyordu. İlk zamanlarda Modernizm medeniyet olarak da görülüyordu.

img: Yıldızlı Gece, Vincent van Gogh’un resim

Sanatta Modernizm Nedir?

Modernizm sanat akımı, çeşitli teknikleri, stilleri ve medyayı kapsar. Bununla birlikte, hareketten ortaya çıkan sanatta temel tanımlayıcı ilkeler geçerlidir: gerçekçilik, yenilikçilik ve deney (soyut şekiller, renkler ve çizgilerle gösterilen) gibi geleneksel kavramların reddi ile yeni malzeme ve teknikler.

Modernizmin ortak bir özelliği, sanat ve sosyal geleneklerle ilişkili olduğu için özbilinçti ve bu da sanatçıları formla deneyler yapmaya yönlendirdi. Yaratım sürecinin kendisine ve kullanılan özel malzemelere özel olarak dikkat çeken teknikler de dönemin karakteristik özelliğiydi.

Sanat Tarihinde Modernizm Örnekleri

1900’lerin sonlarından itibaren modernizm ressamları, modern toplumları ve günlük yaşamı daha iyi tasvir ettiğine inandıkları eserler yaratmak için yeni malzeme ve teknikler denediler. Sanatta erken modernizmden Empresyonizm geldi, ardından Ekspresyonizm ve daha sonra Fovizm, Kübizm ve soyut sanat geldi. Aşağıda her etkili Modernist hareketin kısa tanımları bulunmaktadır:

  • İzlenimcilik: Küçük, ince fırça darbeleri, açık kompozisyon ve ışığın, sıradan nesnelerin ve zaman ve mekanda algılanan hareketin doğru şekilde tasvir edilmesine vurgu ile karakterize edilen 19. yüzyıl hareketi. Önemli etkileyiciler arasında Fransız sanatçılar Claude Monet , Pierre-Auguste Renoir , Édouard Manet ve Paul Cézanne bulunmaktadır .
  • Dışavurumculuk : Başlangıçta şiir ve resim alanında ortaya çıkan ve Almanya’da ortaya çıkan 20. yüzyılın başlarında bir hareket. Dışavurumcular dünyayı yalnızca öznel bir perspektiften sunarlar, fiziksel gerçeklik yerine anlam veya duygusal deneyime neden olan çarpıtmaları tasvir ederler. Önemli Ekspresyonistler arasında El Greco , Wassily Kandinsky ve Edvard Munch bulunmaktadır .
  • Fovizm : Sanatsal tarzı les Fauvres güçlü renklerle boyanmış ve empresyonist daha gerçekçi değerlerinden uzaklaşmış Modern sanatçıların 20. yüzyılda oluşturduğu gruptu. André Derain ve Henri Matisse, 1904’ten 1910’a kadar süren Fauvist hareketin liderleri olarak tanındı.
  • Kübizm : Avrupa’da 20. yüzyılın başlarında başlayan avangart bir hareket. 20. yüzyılın en etkili sanat hareketi olarak kabul edilir ve resim ve heykelde devrim yaratır. Pablo Picasso ve Georges Braque tarafından başlatılan, üç boyutlu formların temsilini içeriyordu (hareketin kökenleri Paul Cézanne’ın sonraki çalışmalarında görülebilir). Picasso gibi kübistler, parçalanmış ve yeniden bir araya getirilmiş nesneleri birden çok bakış açısıyla soyut biçimde tasvir etmeleriyle ünlendi.

Günümüzde modernizm ve modern sanat terimleri, yukarıda bahsedilenler de dahil olmak üzere sanat hareketlerinin ardışık sırasını tanımlamaktadır. Fovizm ve Kübizmi takiben, soyut sanat (tam, kısmi veya hafif soyutlamayı veya temsilde gerçekçilikten uzaklaşmayı içeren sanat) 20. yüzyılın ortalarının diğer hareketlerine yayıldı.

1960’lara gelindiğinde soyut sanat yaygınlaştı ve sanat, edebiyat ve tasarım genelinde modernist fikirler baskın kabul edildi.

img: James Joyce, Ulysses

Edebiyatta Modernizm

Edebiyattaki modernist hareket veya edebi modernizm, yazarlar arasında yeni biçimler ve ifadelerle deneyler içeriyordu. Ezra Pound’un “Make it new” ile başlayan edebiyat akımı teknolojik gelişmeleri, kültür ve toplumdaki değişiklikleri ve 20. yüzyıla geçişi kapsıyor.

Erken Modernizm temsilcileri, sanatçı meslektaşları gibi, geleneksel değerlerden uzaklaştılar ve ana akım kültürü ve fikirleri halka sunma görevlerinden vazgeçtiler. Bunun yerine güvenilmez anlatıcı kavramını geliştirdiler. Yazarlar ayrıca Charles Darwin, Sigmund Freud, Albert Einstein ve diğerleri tarafından sunulan keşiflere de değindi. Böylece, literatürde bilinç akışı, çoklu bakış açıları ve iç monolog gibi diğer teknikler ortaya çıktı.

Edebiyatta (romanda) modernizm, Joseph Conrad’ın 1899 romanı olan Heart of Darkness gibi kitaplar ile başladı ve daha sonra Sherwood Anderson’ın 1919 tarihli kısa öyküsü Winesburg, Ohio‘daki sade sözler ve karakterlerin psikolojik içgörüleriyle tanındı. Bir diğer önemli modernist yazar, kahramanın hayatındaki 24 saatlik bir süre boyunca olayları benzersiz bir şekilde tanımlayan 1922 romanı Ulysses ile ünlü James Joyce’dur. Bu edebiyat parçası, modernist kurgu yaklaşımını tanımlayan eserdir.

Dönemin diğer enstrümantal eserleri arasında, parçalanmış ve merkezi bir anlatıdan yoksun TS Eliot‘un 1922 şiiri The Waste Land ve Gertrude Stein’ın 1914 tarihli kitabı İhale Düğmeleri sayılabilir.

img: Mimarlıkta Modernizm

Mimarlıkta ve Tasarımda Modernizm

Modernizm hareketi aynı zamanda mimari ve tasarıma da yayıldı. Örneğin Frank Lloyd Wright, teknolojideki gelişmeler yaşlandıkça, geleneksel binaların modasının geçtiği inancında Modernist ilkeleri kullandı. Başka yerlerde, İsviçreli-Fransız mimar ve tasarımcı Le Corbusier, binaları “içinde yaşamak için makineler” olarak gördü. Arabalar ya da “içinde seyahat eden makineler” at arabalarının yerini aldıkça, modernist tasarımlar da eski yapılardan ayrılmaya başladı.

Bu inancın ardından, Modernist tasarımcılar geleneksel dekoratif motifleri reddederek (dönemin ressamları ve heykeltıraşları gibi) yapıda kullanılan malzemeleri ve geometrik formları vurguladılar. Modernist binaların iki ana örneği, 1890-91’de inşa edilen ve on katla tamamlanan Wainwright Binası’dır. Daha sonra, 1956-58 yılları arasında inşa edilen Ludwig Mies van der Rohe’nin New York’taki Seagram Binası, Modernist yüksek yapıların zirvesi olarak tanındı.

Savaşlar öncesi tasarımların aksine, Modernist mobilyalar da büyük ölçüde süslenmemişti. Tasarımcılar konfor ve işlevselliği vurguladılar ve mobilya parçaları sanayileşme sayesinde uygun fiyatlı ve seri üretilecek şekilde tasarlandı. Bu mobilya türlerini içeren iki önemli hareket, Alman Bauhaus ve Dutch De Stijl’dir.

Modernist mobilya tasarımı, ahşap ötesinde o dönem için yeni sayılan malzemeler olan çelik ve plastik kullanılarak üretilmeye başlanmıştı. Özellikle krom kaplamalarda ve deride nötr renklerin kullanımı da popülerdi. Mimarlar ve mobilya tasarımcıları Le Corbusier ve Ludwig Mies van der Rohe’nin yanı sıra dönemin ünlü mobilya üreticileri arasında zarif, temiz çizgilerle parçalar yapan Eileen Gray ve boru şeklindeki çelik yapılarıyla popüler olan Marcel Breuer de vardı.

Modernizm ve Postmodernizm Arasındaki Farklar

Bazı uzmanlar, Modernist ilkelerin şimdi 21. yüzyıla kadar devam ettiğine inanırken, diğerleri bunun geç veya yüksek modernizme evrildiğine inanıyor. Postmodernizm, tersine, 20. yüzyılın ortalarından sonlarına kadar ortaya çıktı ve Modernist değerlerden kasıtlı bir ayrılışı simgeliyordu. Sanat, edebiyat, tasarım ve ötesinde çok çeşitli yaklaşımları içeriyordu.

Postmodernizm genellikle şüphecilik, ironi ya da modernist ideolojilerin reddi tutumlarıyla tanımlanır. 1980’lerde ve 90’larda gündeme gelen postmodernistler, hakikat, insan doğası, bilim, akıl, ahlak ve sosyal ilerleme gibi kavramları eleştirdiler.

Postmodern eleştiri ve tutumlar, çağdaş sanat ve ötesindeki bilimleri, ekonomiyi, mimariyi, feminist teoriyi, edebi eleştiriyi ve sanat hareketlerini kapsıyordu. Yapısızlaştırma ve kurumsal eleştiri, bu dönemde yaygın düşünce okullarıydı. Hareketin sanatçıları, diğer stillerin yanı sıra kavramsal, dijital ve performans sanatı ile deneyler yaptı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Related Stories

Mimar Sinan’ın Yaptığı Birbirinden Önemli Camiler

Eserlerleriyle Çağları Aşan Deha: Mimar Sinan Osmanlı mimarisinin zirve noktası; Koca Sinan. Yaşadığı dönemden günümüze yaptığı eserlerle ışık tutan, muazzam mimari dehası sayesinde günümüzde dahi...

Michelangelo’nun “Adem’in Yaratılışı” Tablosunun Gizli Anlamı

Michelangelo’nun Adem’in Yaratılışı tablosu dünyanın en ünlü sanat hazinelerinden biri olarak bilinir. Tablo, Sistine Şapeli’nin tavanının bir kısmını oluşturan bir fresk resmidir ve Michelangelo’nun...

Kübizm Nedir? Kübizm Ne Demek? Kübizm Akımı

Kübizm Ne Demek? Kelime Anlamı Nedir? İspanyol ressam Pablo Picasso ve Fransız ressam Georges Braque’ın öncülüğünde başladığı genel olarak kabul edilen Kübizm, 20. Yüzyılın en etkili...

Sürrealizm Nedir? Sürrealist Ne Demek?

Sürrealizm Ne Demek? Kelime Anlamı Nedir? Fransızca ‘Super-Realism’ yani ‘Gerçek Üstü veya Gerçek Ötesi’ anlamına gelen ‘Sürrealizm’ kelimesi, ilk defa Fransız avangard şair Guillaume Apollinaire tarafından 1903’te...

Vincent Van Gogh’un Şaheseri: Yıldızlı Gece Resmi Hakkında Her Şey

Yıldızlı Gece Resmi, dünyanın en tanınmış sanat eserlerinden biridir ve onu kafeterya duvarlarında, kupalarda, tişörtlerde ve birçok yerde görebilirsiniz. Orijinal Yıldızlı Gece Tablosunun şöhreti öyle...